2019-05-27 11:56:24

EUROPSKI DAN SUSJEDA

24. svibnja, povodom Europskog dana susjeda, u našoj smo školi održali radionicu pisanja razglednica.

Prvi Dan susjeda organiziran je 1999. godine. Pokretač ideje je organizacija Paris d’Amis, osnovana 1990. godine kada su susjedi iz 17. pariškog arrondissementa pokrenuli misiju spajanja i pokretanja stanovnika u akciji protiv izoliranosti i socijalne isključenosti. S  godinama se broj ljudi i pariških kvartova povećavao, proslavi su se pridružili i drugi francuski gradovi, a 2003. godine također je odlučila sudjelovati susjedna Belgija što je događaju dalo  europsku dimenziju, da bi se 2004. manifestacija proglasila Europskim danom susjeda.

U radionici pisanja razglednica s Drenove sudjelovali su učenici petoga a i c razreda, a pisali su svojim dragim rođacima, prijateljima i znancima na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.  Razglednice su poslane na brojne adrese u Hrvatskoj i inozemstvu. Mnogima je to bilo prvi puta da pišu razglednicu, pa je iskustvo bilo tim zanimljivije.

Radionica je održana u suradnji s drenovskim udrugama Bez granica i Dren koje su osmislile i tiskale razglednice na kojima je simolično prikazan projekt ČAI -  ideja da se uz pomoć umjetne inteligencije (eng. - Artificial intelligence – kratica AI) pokuša sačuvati čakavski jezik. ČA + AI = ČAI

 

 

 

 

 


Osnovna škola "Fran Franković" Rijeka